5 Tips om phishing te voorkomen

Ontvang je regelmatig phishing berichten? Je bent niet de enige, want de laatste tijd worden steeds meer phishing e-mails en SMS-berichten rondgestuurd door hackers. In dit artikel helpt IIPVV je met het voorkomen van phishing door het geven van 5 handige tips, zodat jouw persoonlijke gegevens niet in de handen komen van de verkeerde mensen. Wil je jezelf verder verdiepen in phishing, bekijk dan deze IIPVV-pagina voor meer informatie.

Kun je phishing berichten echt voorkomen?

Nee, je hebt helaas geen controle over wat iemand naar jou stuurt. Criminelen blijven via e-mail contact opnemen om persoonlijke gegevens af te troggelen. Wel zijn er zaken die je kunt doen om je e-mailadres en computer te beschermen tegen deze aanvallen. Om phishing te voorkomen is het zaak om allereerst bewust te zijn van phishing en deze te herkennen als zodanig. Vervolgens kun je met de volgende tips phishing zo goed mogelijk zelf tegengaan en voorkomen.

Tip 1: wees op je hoede met onbekenden online

We willen natuurlijk niet argwanend door het leven gaan, maar als het gaat om onze persoonlijke informatie en online veiligheid mag je best waakzaam zijn. Wordt je gebeld of gemaild door een onbekend persoon die hint naar jouw persoonlijke gegevens, stop dan direct de communicatie. Hang je telefoon op of merk de e-mail aan als spam. Zeker als het gaat om slecht Engels sprekende personen die contact opnemen vanuit het buitenland. Zie je dat een vreemd buitenlands nummer jou belt? Neem dan niet op.

Tip 2: stuur nooit persoonlijke details naar onbekenden

Sommige hackers die phishing praktijken uitvoeren kunnen zeer gehaaid uit de hoek komen. Denk bijvoorbeeld aan een vriendelijke dame die jou met een prettige stem gerust stemt. Als je niet gevraagd hebt om een bepaald product of service hoef je hier ook niets mee te doen. Laat je dus niet om de tuin leiden en deel nooit gegevens waarmee criminelen je kunnen oplichten.

Tip 3: klik nooit op een link in een verdacht bericht

Deze tip ligt voor de hand, maar moeten we bij IIPVV keer op keer herhalen. De wijze waarop hackers hun zinnen formuleren worden steeds professioneler en lijken soms net echt. Met name de spear phishing SMS-berichten die vanuit de naam van een bank (bv. ING) of telecom provider (bv. Vodafone) worden gestuurd, lijken alsof ze van de originele bron afkomstig zijn. Verwijder de berichten direct. Zeker wanneer je er 100% zeker bent dat je zelf niet eerder contact hebt gezocht met ze.

Tip 4: vul geen persoonlijke informatie in op onbetrouwbare websites

We kopen steeds meer producten online. Om dit te kunnen doen delen we constant gebruikersnamen, e-mailadressen en NAW-gegevens. Hoewel dit noodzakelijk is, zijn er helaas ook websites die hier misbruik van maken. Zo worden er gehele nep-sites opgezet die precies lijken op de website van een bekende webshop of bank. Kijk altijd goed naar de URL van een domein en controleer of er een SSL-certificaat op zit (groen slotje). Check ook of de naam van de organisatie correct is gespeld.

Tip 5: installeer anti-phishing software

Het installeren van anti-phishing software wordt steeds relevanter. We kunnen als mens niet te allen tijde alle kwaadaardige signalen herkennen. Soms merken we iets niet op en zijn we alsnog de klos. Anti-virus en anti-phishing software controleren op de achtergrond of er verdachte handelingen plaatsvinden. Je kunt ze zien als een waakhond die iets hoort, ziet of ruikt wat wij niet kunnen waarnemen. Veel van deze software is gratis te downloaden (zoals Malwarebytes).

Conclusie

Het internet wordt dagelijks groter en steeds meer mensen gaan online. Hier zitten helaas ook ongure types tussen die geheel andere plannen hebben dan jij. Phishing via e-mail, telefoon of SMS is actueler dan ooit en zal op korte termijn niet verdwijnen. Deze trend zien we bij IIPVV ook en helpen we graag te voorkomen.

De bedrijven waar mensen online profielen hebben, zoals Facebook, Instagram, etc. kunnen de grote stroom phishing berichten niet allemaal op tijd herkennen en blokkeren. Hierdoor glippen er dagelijks phishing berichten tussendoor die het grote publiek bereiken, met alle gevolgen van dien.

Om die reden loont het om waakzaam te zijn en jezelf te bewapenen tegen dergelijk e-mails met foute (spam) links. Wacht niet af totdat het mis gaat en wees niet naïef over phishing. Start met alert zijn. Het is een probleem dat we samen zo goed mogelijk moeten proberen te voorkomen. Zowel bedrijven als individuen. Bekijk ook deze pagina van de Rijksoverheid voor meer waardevolle informatie.