Waarom Gmail?

Als je thuis gebruik maakt van een vaste internetverbinding heb je daar waarschijnlijk een mail adres bijgekregen. Of je hebt in een grijs verleden een Hotmail account geopend, Yahoo of één van de vele andere webmail diensten. Google heeft een eigen mail service genaamd Gmail. Die bestaat al jaren, maar niet iedereen is er bekend mee, of kent alle mogelijkheden van een gratis Gmail account. Daarom hebben wij 14 redenen op een rij gezet om een Gmail account te gebruiken.

1. Veel opslagruimte

Bij een Gmail account krijg je ook veel gratis opslagruimte via Google Drive. Momenteel krijg je 7 GB aan gratis ruimte voor de opslag van documenten, muziek, video en foto’s. Als je de foto’s (licht) laat comprimeren kun je zelfs gratis onbeperkt foto’s opslaan. Jouw Gmail account zal op deze manier niet snel vol raken.

2. Goede SPAM filter

Spam staat voor al die ongewenste mailtjes van prinsen uit Nigeria en pillen om lichaamsdelen mee af te slanken of groter te maken… De Spam filter van Gmail is zeer slim en leert continu bij. Daardoor verdwijnen de ongewenste mailtjes in de Spam folder en blijven belangrijke mailtjes uit de prullenbak.

3. Zoeken

Google staat vooral bekend als zoekmachine. Die krachtige zoek algoritmes zijn ook toegepast op de Gmail mailbox. Sorteren in mappen kan uiteraard nog steeds maar de zoekfunctie maakt zoeken en vooral ook VINDEN van relevante e-mails kinderspel.

4. Chatten met beeld en geluid

Gmail is gekoppeld aan een Google account waar chatten met beeld en geluid ook onderdeel van uitmaakt. Als je op een WiFi verbinding werkt kun je in hoge kwaliteit gesprekken voeren zonder belminuten te betalen. Chatten met tekst kan uiteraard ook.

5. Threads en Conversations

Gesprekken via mail die bij elkaar horen worden automatisch aan elkaar gekoppeld. Zo hoef je nooit te zoeken naar de rest van de conversatie. Gmail maakt automatisch groepen en lijsten van bij elkaar passende e-mails, zelf ordenen in mapjes is niet meer nodig (maar wel mogelijk).

6. Labels

Deze “plakkertjes” kun je koppelen aan e-mails om ze te markeren. Een mail kan meerdere labels krijgen, zo kun je berichten in verschillende groepen onderverdelen. Bijvoorbeeld een label “bank” , “betalen” en “online” op Paypal en “bank”, “sparen” en “energierekening” op mails van de Rabobank. Ongeacht in welke map deze mails zich bevinden kun je met labels snel berichten vinden en sorteren.

7. Meer mail adressen

Naast een “mijnnaam@gmail.com” heb je ook automatisch “mijnnaam@googlemail.com”. Daarnaast mag je overal in jouw standaard Gmail adres punten zetten dus “mijn.naam@gmail.com” werkt ook. Met een + kun je nog meer variëren want alles achter + komt bij jou aan zoals “mijn.naam+ikhouvanholland.com”. Deze alternatieve mail adressen kun je eenvoudig filteren in de Gmail inbox.

8. Ook voor andere mail adressen

Als je Gmail fijn vindt werken maar je hebt een hotmail adres waar je ook gebruik van maakt kun je die koppelen aan het Gmail account. Dat geldt voor alle soorten mail adressen, webmail en die van jouw provider etc. Als het mail adres is toegevoegd kun je alle mail in de Gmail inbox lezen en doorzoeken. Je kunt deze mail accounts ook de e-mails in een aparte map laten plaatsen zodat je de berichten makkelijk gescheiden kunt houden.

9. Filteropties

Naaste de slimme Spam filter in Gmail kun je zelf ook filters aanmaken. Kies een mailtje en pas daar een filter op toe. Gmail kijkt meteen of deze filter ook van toepassing is op andere, soortgelijke e-mail berichten. Bijvoorbeeld mailtjes waar je in de CC staat en niet als primaire ontvanger. Mailtjes van het werk die belangrijk zijn, of mailtjes van tante Annie uit Australië die best even kunnen wachten.

10. Pop3 en IMAP

Je kunt ook de andere kant op gaan. Stel je wilt jouw Gmail account ook bekijken via de Mail app van je iPhone, of binnen Microsoft Outlook die je gebruikt voor het werk. Met Pop3 en IMAP ondersteuning binnen Gmail kun je de mailbox doorsluizen naar elk gewenst mail programma die deze standaarden ondersteund.

11. Push Mail

Als je besluit Gmail berichten door te sturen naar een mail programma, bijvoorbeeld op jouw telefoon kan er een vertraging van enkele minuten optreden. Met Push Mail worden berichten binnen enkele seconden doorgestuurd zodat je niets hoeft te missen.

12. Sneltoetsen / Shortcuts

Werken met de muis is vaak langzamer dan werken met het toetsenbord. Je krijgt ook geen muisarm als je enkele sneltoetsen uit je hoofd leert zoals “k” voor de volgende mail en “gi” om terug te keren naar de Gmail inbox. Als je af en toe een nieuwe shortcut bijleert blijft het vanzelf hangen.

13. Google Labs

Gmail heeft standaard al vele functies, als je naar nog meer mogelijkheden op zoek bent kun je een kijkje nemen in Google Labs waar plug-ins staan die Gmail nog krachtiger maken. Je kunt deze functies met een muisklik toevoegen of weer uitschakelen.

14. Gratis en voor niets

Gmail is een gratis mail dienst dus je hebt geen enkele reden om het niet te proberen. Google mag dan meester zijn van advertenties, binnen Gmail heb je altijd duidelijk overzicht op jouw mailbox met weinig of geen storende elementen. Als je gebruik maakt van Pop3 / IMAP of Push Mail zie je niet eens de Gmail pagina.

Meer informatie vind je op deze Gmail pagina’s

E-mail aanmaken
Waarom Gmail?
Gmail aanmaken
Gmail aanmelden
Gmail inloggen
Gmail instellen
Gmail Tips

Eén reactie

Geef een reactie