Squirrel Mail

SquirrelMail is een opensource webmail e-mailclient. Dit houdt in dat e-mails via een website gelezen en beantwoord kunnen worden. Als webmaster kan je de mailclient gemakkelijk implementeren in je eigen website.

In het geval dat je een web mail zoekt voor je server kom je waarschijnlijk uit bij Squirrelmail of Roundcube. Misschien is je keus al gevallen op Squirrelmail of wil je hem uitproberen om te kijken welke je fijner vindt. Allemaal goed, want ik zal U duidelijk uitleggen hoe je Squirrelmail installeert en gebruikt.

Squirrelmail aanmaken

Om te beginnen moet je server aan twee eisen voldoen. Zo moet hij PHP geïnstalleerd hebben en dit moet minimaal PHP 4 zijn. Verder moet je toegang hebben tot een IMAP-server. Als je deze twee zaken hebt dan kun je beginnen, zo niet dan zal je eerst PHP en een IMAP-server moet installeren. De bestanden die je nodig hebt voor de installatie kan je downloaden op de Squirrelmail website en deze moet je dan uitpakken. Nu moet je een data map en een bijvoegsel map vinden, de webserver mag niet bij deze mappen kunnen. De data map is om gebruikersinstellingen in op te slaan en de bijvoegsel map is voor tijdelijke bestanden die bij een mail zullen worden bijgevoegd. De server en jij moeten de enige zijn die deze map kunnen bewerken. Nu moet je het commando config/conf.pl uitvoeren. Je hebt wel shell nodig om dit uit te kunnen voeren. Als je deze niet hebt zal je Squirrelmail op een andere manier moeten installeren of shell installeren. Nu moet je de D-optie gebruiken om de instellingen aan te passen. Het is belangrijk om de Data map en de bijvoegsel map nu in te stellen. Nu is Squirrelmail geïnstalleerd. Om te controleren of alles juist is gegaan moet je naar dit adres gaan http://example.com/squirrelmail/src/configtest.php. Hier moet example natuurlijk vervangen worden door je serveradres en Squirrelmail door de naam van de map die je hebt gebruikt.

Squirrelmail aanmelden

Je kan niet via een dashboard of via een contactformuluier squirrelmail gebruikers toevoegen, deze moet je toevoegen op de IMAP-server en deze kunnen daarna pas squirrelmail gebruiken. Wel zijn er plug-ins die je kunt installeren om gebruikers toe te voegen. De vadmin plug-in kan dit doet, hij levert ook een volledig control paneel om de accounts te managen.

Squirrelmail instellingen

Squirrelmail kan op verschillende manieren worden aangepast aan je persoonlijke voorkeuren. Zo kan je plug-ins installeren om Squirrelmail te personaliseren. Je kan het uiterlijk aanpassen door naar het configuratie paneel te gaan en Organization Preferences te selecteren. Hier kan je het uiterlijk van Squirrelmail naar je voorkeur aanpassen. Om het thema en daarmee de kleur en de lettertypes van je mail aan te passen moet je in hetzelfde configuratie paneel op de knop themes drukken.

Squirrelmail inloggen

Je moet naar http://example.com/squirrelmail/ gaan om in te kunnen loggen. Hier moet je example.com weer door je domeinnaam vervangen en Squirrelmail door de map die je hiervoor hebt gebruikt. En zo log je makkelijk in met je email en wachtwoord van de IMAP-server.

E-mail aanmaken

Geef een reactie