Wat is een back-up?

Bijna iedereen in Nederland heeft wel een computer in haar of zijn bezit. Veel mensen werken op de computer en het apparaat speelt dan ook een zeer belangrijke rol in het dagelijks leven. Als je een computer bezit dan heb je vast wel eens gehoord dat je van je belangrijke informatie en gegevens een back up moet maken. In dit artikel laten we zien wat een back up precies is en hoe een back-up werkt.

Back-up voor de zekerheid

Een back-up wordt ook wel een reservekopie in de volksmond genoemd. Het is een soort van kopie van gegevens op een harde schijf die je graag wilt beschermen mocht de computer kapot gaan. Er bestaat natuurlijk altijd de kans dat de computer kapot gaat, dit heb je natuurlijk liever niet maar het val niet altijd te voorkomen. Daarom is het belangrijk om een kopie te maken van belangrijke informatie. Dit kan informatie of gegevens zijn zoals een simkaart of een telefoonlijst. Deze kopie wordt dus preventief gemaakt mocht er iets verloren gaan.

Er zijn verschillende situaties waarvoor een back-up handig kan zijn, enkele voorbeelden hiervan zijn: het beschadigen of verliezen van gegevens op de harde schijf, het kapotgaan van de laser in de harde schijf, diefstal van het apparaat en brandschade aan het apparaat. In al deze gevallen is de harde schijf kapot, de back up zorgt er dus voor dat je deze gegevens nog wel kunt zien. De back-up kun je maken met verschillende programma’s, er bestaat zelfs speciale Back-Up programma’s. Ook kun je wanneer je de harde schijf opent op de computer rechts boven in het scherm klikken op back-up maken. De bestanden zullen nu bewaard zijn. Ook kun je gebruik maken van een Cloud dienst als Backupruimte.nl. In deze diensten wordt alles automatisch opgeslagen. Dit is dus ook een vorm van back- uppen, alleen dan veel makkelijker.