Roundcube

Dus je hebt een systeem nodig om je email te beheren, in dat geval zijn er twee opties. Eén van deze opties is Roundcube. En als jouw keus op Roundcube is gevallen dan zullen we je hier helpen om ermee aan de slag te gaan. En of zeker te weten of Roundcube de beste is moet je hem natuurlijk ook uitproberen. Dus lees snel door en begin ook met Roundcube.

Roundcube mail aanmaken

Roundcube is dus een web mail die je op je server kan installeren. Eerst moet je dit programma downloaden, dit kan gewoon via de Roundcube website. Bij het tabje downloads kan je het programma vinden. Als je hem hebt gedownload is hij nog in zip-formaat. Je moet hem dus eerst uitpakken voordat je er meer aan de slag kunt.

Om alle bestanden te krijgen kan je het volledige pakket downloaden en de ‘vector’ map moet kopiëren en in de ‘Roundcube installatie’ map plakken. Als je niet het complete pakket download dan moet je het programma composer downloaden. Dit kan via getcomposer.org. Hier moet je een bestand een andere naam geven ‘composer.json-dist’ wordt ‘composer.json’. Hierna voer je het bestand ‘php composer.phar install –no-dev’ uit.

Nu heb je dus alle bestanden en is het tijden om deze naar je webserver te uploaden, maar eerst moet er een database worden gemaakt. Dit wordt het meest gedaan via My SQL en deze zullen we hier dus ook gebruiken. De commando’s die je moet invoeren om dit te doen staan beneden.

CREATE DATABASE roundcubemail;

GRANT ALL PRIVILEGES ON roundcubemail. * TO username@localhost IDENTIFIED BY ‘password’;

Vergeet niet om de gebruikersnaam en het wachtwoord te veranderen naar de juiste. Nu ben je klaar om Roundcube te gaan installeren.

Nu moet je de bestanden uploaden en hierna moet je naar http://url-to-roundcube/installer/ gaan. Hier moet je de URL natuurlijk zelf invullen. Het installeren zal als het goed is nu vanzelf beginnen nadat je op start hebt geklikt.

Als Roundcube is geïnstalleerd is het tijd om de configuratiebestanden te maken. Eerst moet je een aantal instellingen aanpassen naar jouw smaak. Als je niet weet wat sommige van deze instellingen betekenen kun je ze het beste laten staan. Nu moet je op de CREATE CONFIG drukken waar je een stuk tekst krijgt te zien. Deze tekst moet je kopiëren en hem plakken in een bestand dat je config.inc.php noemt. Dit bestand moet dan geplaatst worden in de config/ map van de roundcube installatie. Nu kan je verdergaan en wordt je configuratie getest. Je moet nog de tabellen instellen die roundcube nodig heeft. Hiervoor kan je het beste PhpMyAdmin gebruiken, dit een gereedschap voor MYSQL-databases. Hier kan je op inloggen en dan kan je de roundcube database kiezen.

Klik vervolgens op het tabblad SQL. Er zal een leeg vakje genaamd Run SQL-query / queries on database openen. In dit vak ga je de inhoud van het mysql.initial.sql bestand in de map Roundcube binnen de SQL- map plakken. Als alles goed gaat werkt roundcube nu op je server, je kan een email sturen om dit te testen. Je moet niet vergeten om de installatie map van je server te verwijderen.

Roundcube aanmelden

Je kan een gebruiker toevoegen op Roundcube via het control paneel van je host. Je moet eerst naar de knop emailaccounts of mail/users. Hier zal als het goed is een knop Add user of Create account tussen staan. Hier kan je een email en wachtwoord invullen. Zo kun je zoveel gebruikers als je wil toevoegen.

Roundcube instellen

Als je de instellingen wil veranderen moet je naar het instellingen knopje in de rechter boven hoek. Hier kan je verschillende instellingen wijzigen zoals de lay-out, je adresboek en hoe je berichten ontvangt en verstuurd.

Roundcube inloggen

Het inloggen op Roundcube is eigenlijk heel simpel. Uw begint met naar het adres van uw website te gaan met daarachter /web mail. Hier kunt U gewoon met uw emailadres en het aangemaakte inloggen.

E-mail aanmaken

3 reacties

Geef een reactie