phishing e-mails herkennen

Hoe herken je phishing e-mails?

Je hoort het het wel vaker, mensen die e-mails krijgen van bedrijven met de vraag of ze even hun account kunnen verifiëren. Ze moeten vaak op een link klikken en dan hun inloggegevens invoeren. Dit kan ontzettend foute boel zijn. Het zijn misschien wel phishing-e-mails. Maar hoe weet je eigenlijk of je te maken hebt met een dergelijk mailtje? Misschien is het mailtje wel echt van dat bedrijf afkomstig en kom je in de problemen als je niet reageert? Gelukkig zijn er een aantal vuistregels waaraan je kunt herkennen of je te maken hebt met vervalste e-mails.

Wees kritisch

Lees de inhoud van e-mails altijd goed door voor je actie onderneemt. Ontdek je spelfouten of kromme zinnen? Dikke kans dat de afzender de boel aan het bedriegen is. Wees ook kritisch op de inhoud van de mail. Banken zullen je via de mail niet vragen om via een link in te loggen op je account of je creditcard informatie te geven. Als je een bericht krijgt met dergelijke verzoeken, klopt er iets niet. Verwijder de e-mail dan direct uit je mailbox, maar neem ook contact op met het bedrijf waaruit de mail zogenaamd verstuurd is. Dan kunnen zij anderen waarschuwen.

Controleer de afzender

Je kunt altijd zien wie je de e-mail heeft gestuurd. Controleer dan niet alleen de naam, die is makkelijk te wijzigen, maar ook het adres van de afzender. Als het om een phishing-e-mail gaat zie je dat vaak direct aan dit e-mailadres. Je kunt er zeker van zijn dat ING je geen mail stuurt van het e-mailadres 1282fh@hotmail.com. Als je twijfelt kun je altijd het e-mailadres even googelen. Als je niet op de website van het bedrijf uitkomt, weet je dat er iets niet klopt.

e-mail hacker

Check, check, dubbel check

Als je nog altijd twijfelt, neem dan gerust contact op met het bedrijf waar de mail vandaan lijkt te komen. Vraag daar eens of er echt iets aan de hand is of dat je slachtoffer van phishing bent geworden. Zoek de contactgegevens altijd op hun eigen website op en haal het niet uit je ontvangen mail, soms zetten de zwendelaars daar ook hun eigen informatie en dan ben je alleen nog maar verder van huis.

 

Als je je zorgen maakt over de risico’s van het internet, kun je altijd een online cyber risicoanalyse laten maken. Zo kom je meer te weten over waar jouw zwakke punten liggen en hoe  je je veiligheid online het beste kunt verbeteren.