Zo werkt de cloud: van e-mail tot dataopslag

Het is een term die je inmiddels dagelijks hoort: ‘de cloud’. Vrijwel iedereen werkt dagelijks in de cloud. Of het nu gaat om je inbox van je e-mailadres of Google Drive of Dropbox: veel online producten die je dagelijks gebruikt maken gebruik van de cloud.

De vraag is echter: wat is de cloud nou precies? In de media blijft het slechts een vaag begrip, terwijl het goed is om enig begrip te hebben van het nut en de risico’s van de cloud.

Cloud: servers die je op afstand gebruikt

Sla je iets op op je computer, dan gebruik je hiervoor waarschijnlijk de harde schijf van je computer. Datzelfde geldt voor je telefoon: de kans is groot dat foto’s, filmpjes en berichten lokaal worden opgeslagen op je smartphone.

Het kan echter ook zo zijn dat de bestanden worden opgeslagen in de cloud. Ook hier komen de bestanden op een schijf te staan, maar dit keer is het een schijf die zich elders bevindt. In het geval van de cloud maak je vaak gebruik van meerdere servers die samen één virtuele server vormen die je gebruikt.

Virtueel data centrum en meer

De cloud die je als consument gebruikt is relatief simpel. Zo gebruik je met Gmail simpelweg de cloud die Google heeft ingesteld, wat natuurlijk ook het geval is bij Google Drive.

Dropbox is al iets geavanceerder: je gebruikt wederom een cloud, maar dit keer kun je hem zelf redelijk ver aanpassen, met name bij een betaald en/of zakelijk account. Je kunt de servers op afstand laten werken met allerlei software die je werk efficiënter of veiliger maken.

Een nog geavanceerdere versie is een virtual data center, ook wel VDC genoemd. Hierbij creëert een bedrijf (zoals Data Comfort) een gehele virtuele infrastructuur in de cloud die functioneert als een lokaal serverpark, zonder dat je het lastige onderhoud hebt.

Ook hier je als kleine ondernemer niet enorm te investeren wanneer je zo’n clouddienst wilt uitbreiden met meer opslagruimte bijvoorbeeld.

Maar is het veilig?

Ken je het woord ‘cloud’ dan ken je waarschijnlijk ook wel de recente horrorverhalen uit de media: beroemdheden waarbij met phising in wordt gebroken op hun cloudaccount, waarna pikante video’s en foto’s met de wereld gedeeld worden.

Dat heeft de naam van cloud niet direct goed gedaan, maar in de meeste gevallen lag de fout toch echt bij de gebruiker. Zij trapten bijvoorbeeld in phishingpogingen, waarmee ze onbewust, maar toch echt zelf hun inloggegevens deelden met hackers. Die hackers konden vervolgens kinderlijk eenvoudig toegang krijgen tot hun persoonlijke foto’s en video’s.

 

Trap je als gebruiker niet in deze trucjes, dan is de cloud vaak zelfs nog veiliger dan lokale opslag, omdat veel diensten, zoals Google en Dropbox, speciale veiligheidsteams hebben die continu bezig zijn met de beveiliging van hun clouddiensten.