Wat is netneutraliteit en waarom is het belangrijk?

Net als in het normale leven vinden we het gek als er gediscrimineerd wordt op basis van geloof, huidskleur, leeftijd of geslacht. Bij het idee van netneutraliteit wordt dit idee doorgetrokknen naar het internetn. Het is het beginsel dat internetproviders alle gegevens op internet gelijk behandelen en niet discrimineren naar gebruiker, inhoud, website, platform, toepassing, soort aangesloten apparatuur of communicatiemethode. Providers betalen direct of indirect voor de hoeveelheid data, die hun klanten versturen en bepaalde toepassingen veroorzaken veel meer data dan andere. Ook verschilt het type informatie dat gebruikers versturen en ontvangen qua inhoud van elkaar. Zo houdt de een van het bezoeken van websites over voetbal, en de ander beheert een forum over een bepaalde politieke stroming of denkwijze.

Het internet is een open, wereldwijd netwerk van computerverbindingen, waarbij heel veel kleine commerciƫle netwerken onderling verbonden zijn, zodat gebruikers via dit netwerk terechtkunnen bij andere gebruikers en zo informatie en bestanden uitwisselen. Op zich is het internet heel open, maar providers kunnen restricties stellen, zodat (eind)gebruikers niet meer een volledige keuzevrijheid hebben. Zo is het bijvoorbeeld zo dat het dark web niet gemakkelijk te vinden is, wat niet enkel komt doordat deze sites zelf niet gevonden willen worden, maar ook omdat providers onder druk van overheden hier een stokje voor steken. Je moet je als gebruiker bewust zijn dat het internet dus niet geheel open is en informatie/websites geblokkeerd kunnen zijn.

Ook waarborgt het principe van netneutraliteit dat je niet als internetgebruiker mag bevooroordeeld c.q. benadeeld mag worden als je meer of minder aan je internet service provider betaald en deze toevallig een deal heeft met bepaalde websites om content enkel voor klanten beschikbaar / of eerder/sneller beschikbaar te stellen. Als providers meer de vrije hand hierin krijgen van overheden zal dit tot gevolg hebben dat gebruikers gediscrimineerd kunnen worden op basis van wat ze betalen, wie ze zijn e.d.

Wil je hier meer over lezen? Bezoek dan: https://xxxbios.com/news/the-end-of-a-free-and-open-internet/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *