Het belang van persoonlijke relatiegeschenken voor je bedrijf

Het aantal ondernemers in Nederland zit al een hele poos in de lift. Sterker nog: er komen vandaag de dag nog steeds meer bedrijven bij in ons land, blijkt uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel.

 

Met meer concurrentie in je branche betekent dat des te meer reden om als ondernemer écht op te vallen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar waar je in ieder geval aan moet denken is het laten maken en geven van persoonlijke relatiegeschenken zoals mokken bedrukken of waterflessen bedrukken. In dit artikel lees je meer over het belang van relatiegeschenken en geven we je enkele ideeën voor dergelijke geschenken voor je bedrijf. 

Waarom zijn relatiegeschenken zo belangrijk?

Je kunt relatiegeschenken ook wel zien als een vorm van offline marketing, genaamd relatiemarketing. Met behulp van toffe cadeaus en persoonlijke verrassingen zorg je er namelijk voor dat je je zakenpartner, collega, medewerker of klant laat zien dat je tevreden bent met de samenwerking. Kies hierbij het liefst voor een persoonlijk cadeau om de sterke band te benadrukken. De meeste mensen worden blijer van geschenken waar daadwerkelijk aandacht aan besteed is bij het uitzoeken ervan; dat is ook het geval wanneer het om een relatiegeschenk gaat.

 

Het slimme aspect van zo’n persoonlijk relatiegeschenk is dat je niet alleen de ontvanger kunt raken met een kleinigheidje zoals een bedrukte mok of waterfles, maar dat je je bedrijfsnaam op een subtiele manier het land door laat gaan. Je kiest er immers in het geval van mokken bedrukken wel voor dat je bedrijfsnaam of -logo zichtbaar is. In het kader van offline marketing voor je bedrijf zijn relatiegeschenken dus óók ontzettend belangrijk. Je verrast er een ander mee en plukt er zelf de vruchten van. Daarnaast zorg je ervoor dat de band tussen jou en de zakelijk partner of werknemer sterk blijft. Wie weet heeft dat invloed op een samenwerking in de toekomst!

Wanneer flessen of mokken bedrukken als relatiegeschenk?

Natuurlijk moet je niet te pas en te onpas relatiegeschenken uitdelen, hoe leuk dat misschien ook lijkt. Het geven van een relatiegeschenk is aan te raden bij speciale gelegenheden of op momenten waarvan jij vindt dat een partner of medewerker een cadeautje verdiend heeft. Denk aan een jubileum of aan het einde van een vruchtbare samenwerking. Veel bedrijven geven relatiegeschenken rondom de feestdagen zoals Kerstmis of Sinterklaas. Andere momenten waarop je dit soort geschenken kunt geven, zijn onder andere:

 

  • momenten waarop er aantoonbare successen behaald zijn, mede door degene aan wie je het relatiegeschenk gaat geven. Denk aan het halen van bepaalde doelen binnen het bedrijf.
  • Oud & Nieuw is een heel goed moment om een relatiegeschenk te geven om het jaar te beginnen. Dit hoeft helemaal niet groots te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een leuke fles bubbels met een persoonlijk etiket.
  • rond de paasdagen kun je zeker een kleine attentie geven. Laat bijvoorbeeld mokken bedrukken in vrolijke paaskleuren en vul die mok met paaseitjes als dank voor werknemers, collega’s of zakenpartners.
  • aan het begin van de zomervakantie om een succesvolle periode af te sluiten. Doe dan iets ludieks met een persoonlijk cadeau wat mensen in de zomer kunnen gebruiken. Een bedrukte waterfles is leuk, evenals een mooie canvastas of misschien een bedrukte badhanddoek.

Ideeën voor persoonlijke relatiegeschenken voor diverse bedrijven

Het maakt niet uit of je werkzaam bent in de ICT of wanneer je op zoek bent naar relatiegeschenken voor een marketingbureau; voor ieder bedrijf is er een aantal producten altijd geschikt als relatiegeschenk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bedrukte mok met een leuk plaatje, je slogan of het logo van het bedrijf? Of ga voor de eerder genoemde waterfles, die ook niet meer weg te denken is op het bureau van menig werknemer of zakenpartner. Met dit soort relatiegeschenken heb je vrijwel altijd de garantie dat ze gebruikt gaan worden, omdat mensen nou eenmaal veel water, koffie en/of thee drinken tijdens het werk. 

 

Het grote voordeel van dergelijke relatiegeschenken is dat ze ontzettend duurzaam zijn, iets wat vandaag de dag heel belangrijk is. Naast duurzaamheid zien we dat technologie ook een grote rol speelt binnen de wereld van het relatiegeschenk. Denk bijvoorbeeld aan het bedrukken van een powerbank of een bluetooth speaker; twee producten die tegenwoordig ontzettend veel worden gebruikt. Ook bedrukte accessoires voor je smartphone of tablet zijn steeds hipper als relatiegeschenk. Kijk dus goed wat voor een soort geschenk het beste bij je bedrijf past: is dat mokken bedrukken of kies je voor een technologisch hoogstandje?