Veiliger gebruik maken van internet en e-mail

Door veilig online te gaan, kan je jouw identiteit en persoonlijke gegevens beschermen tegen risico’s zoals diefstal. Houd de volgende keer dat je jouw apparaat gebruikt, deze eenvoudige online beveiligingstips in gedachten. In dit artikel geven we je tips over het veilig gebruik maken van internet en e-mail. We gaan eerst in op het veilig surfen en geven je daarna handige tips voor e-mailen.

Veilig online surfen

Houd persoonlijke informatie professioneel en beperkt (deel niet alles online)
Potentiële werkgevers of klanten hoeven jouw persoonlijke relatiestatus of jouw huisadres niet te weten. Ze moeten wel weten wat jouw expertise en professionele achtergrond is, en hoe ze met je in contact kunnen komen.

Denk na over de privacy instellingen van je browser
Marketeers en hackers willen alles over je te weten komen. Beiden kunnen veel leren van jouw surfgedrag en het gebruik van sociale media. Maar je kunt de baas zijn over jouw informatie. Zowel webbrowsers als mobiele besturingssystemen instellingen beschikbaar om je privacy online te beschermen. Grote websites zoals Facebook hebben ook privacy-verbeterende instellingen beschikbaar. Deze instellingen zijn soms (opzettelijk) moeilijk te vinden omdat bedrijven je persoonlijke informatie willen voor de marketingwaarde. Zorg ervoor dat je deze privacywaarborgen hebt ingeschakeld, en dat u ze ingeschakeld houdt.

Veilig surfen
Als je de keuze hebt kies je er niet voor onnodige risico’s aan te gaan, bezoek online dan ook geen gevaarlijke buurten. Cybercriminelen gebruiken content en advertenties als lokaas. Ze weten dat mensen soms in de verleiding komen door opvallende, afwijkende inhoud en dat ze niet op hun hoede zijn als ze ernaar zoeken. Een onvoorzichtige klik kan persoonlijke gegevens blootgeven of jouw apparaat kan infecteren met malware. Door de drang te weerstaan, geef je hackers niet eens een kans.

Zorg ervoor dat uw internetverbinding veilig is. Gebruik een veilige VPN-verbinding
Wanneer je online gaat op een openbare plaats, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een openbare Wi-Fi-verbinding, heb je geen directe controle over de beveiliging ervan. Cyberbeveiligingsdeskundigen maken zich zorgen over “endpoints” – de plaatsen waar een privénetwerk verbinding maakt met de buitenwereld. Het kwetsbare eindpunt is de lokale internetverbinding. Zorg ervoor dat jouw apparaat beveiligd is en wacht in geval van twijfel op een moment dat je verbinding kunt maken met een vertrouwd, beveiligd Wi-Fi-netwerk.

Om je veiligheid bij het surfen op internet verder te verbeteren, kunt u gebruikmaken van een beveiligde VPN-verbinding (Virtual Private Network). Met VPN kan je een beveiligde verbinding tot stand brengen tussen jouw apparaat en een internetserver, waardoor niemand de gegevens die je uitwisselt kan controleren of openen.

Wees voorzichtig met wat je downloadt
Vaak willen cybercriminelen (hackers) je verleiden tot het downloaden van malware-programma’s of apps die malware bevatten of informatie proberen te stelen. Deze malware kan vermomd zijn als een app: alles van een populair spel tot iets dat het verkeer of het weer controleert.

Kies sterke wachtwoorden
Wachtwoorden zijn een van de grootste zwakke plekken in de hele internetbeveiligingsstructuur, maar er is momenteel geen manier om ze te omzeilen. En het probleem met wachtwoorden is dat mensen de neiging hebben om gemakkelijke wachtwoorden te kiezen om te onthouden (zoals “wachtwoord” en “123456”), die ook gemakkelijk te raden zijn voor hackers. Kies sterke wachtwoorden die voor cybercriminelen moeilijker te ontcijferen zijn. Software voor wachtwoordbeheer, zoals LastPass, helpen om meerdere wachtwoorden te beheren, zodat je ze niet vergeet. Een sterk wachtwoord is er een dat uniek en complex is – ten minste 15 tekens lang, met een mix van letters, cijfers en speciale tekens. En gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites/diensten.

Doe online aankopen op veilige sites
Bij elke online aankoop moet je creditcard- of bankgegevens opgeven – precies waar cybercriminelen het liefst de hand op leggen. Verstrek deze informatie alleen aan sites die veilige, versleutelde verbindingen bieden. Je kan een beveiligde site herkennen aan een adres dat begint met https: (de S staat voor secure) in plaats van gewoon http: Ze kunnen ook worden gemarkeerd door een hangslotpictogram naast de adresbalk. Daarnaast is het belangrijk te onderzoeken wat de reviews (en of die echt zijn) van de website zijn. Koop niets op sites die je niet vertrouwd.

Wees voorzichtig met wat je plaatst
Het internet heeft geen delete-toets. Elke opmerking of afbeelding die je online plaatst, kan voor altijd online blijven omdat het verwijderen van het origineel (bijvoorbeeld van Twitter) geen kopieën verwijdert die andere mensen hebben gemaakt. Je kunt een opmerking die je liever niet had gemaakt of die gênante selfie die je op een feestje hebt genomen, niet “terugnemen”. Zet niets online wat je niet zou willen dat je moeder of een toekomstige werkgever zou zien.

Wees voorzichtig met wie je online ontmoet
Mensen die je online ontmoet zijn niet altijd wie ze beweren te zijn. Het kan zelfs zijn dat ze niet eens echt zijn. Zoals InfoWorld meldt, zijn nepprofielen in de sociale media een populaire manier voor hackers om onoplettende webgebruikers te benaderen en ze te benadelen. Wees in jouw online sociale leven net zo voorzichtig en verstandig als buiten het internet om.

Tips voor veilig e-mailverkeer

Volg deze tips om jezelf en jouw apparaten te beschermen tegen malware die afkomstig kan zijn van slechtbedoelde e-mails.

Open geen e-mails van iemand die je niet kent of vertrouwt. Als het er verdacht uitziet, is het dat waarschijnlijk ook. Markeer het bericht als spam en maak het niet open.

Vermijd het verzenden van gevoelige informatie via e-mail. Wanneer je een bericht verstuurt, heb je geen controle meer over wat ermee wordt gedaan of aan wie het wordt doorgestuurd. Gevoelige informatie zoals wachtwoorden, bankrekeningnummers en dergelijke mogen nooit via e-mail worden verzonden.

Open nooit een bijlage in een e-mail van een bedrijf of persoon die je niet kent. Bijlagen kunnen virussen bevatten, die jouw computer ernstig kunnen beschadigen. Sleep deze e-mails naar de spam-map.

Beantwoord nooit spammails en klik nooit op links in spammails. Antwoorden op, klikken op links in, of zelfs afmelden voor spammails laat de afzender meestal alleen weten dat hij een actief e-mailadres heeft gevonden waarnaar hij nog meer spammails zal sturen. Markeet het bericht in plaats daarvan als spam.

Gebruik een spamfilter. Met spamfilters kan je jouw spammails uit Postvak IN weren of spammails markeren zodat je ervan op de hoogte bent. Afhankelijk van de software en configuratie kunnen sommige spamfilters automatisch ongewenste e-mails verwijderen.

Gebruik antivirussoftware. Het wordt ten zeerste aanbevolen antivirussoftware op jouw computer te installeren en regelmatig te laten updaten. Scan alle e-mailbijlagen met een antivirusprogramma voordat je ze downloadt, zelfs als ze afkomstig zijn van iemand die je kent.

Vermijd ongevraagde bulkmail. Ongevraagde bulkmailberichten kunnen jouw mailbox vullen en daardoor verlies je het overzicht in je mailbox.

Houd je persoonlijke e-mail privé, behalve voor mensen van wie je echt iets wilt horen. Je kunt een tweede e-mailaccount aanmaken om je te registreren voor openbare websites.