Mobiel bellen: abonnement of prepaid?

In Nederland hebben consumenten verschillende mogelijkheden om gebruik te kunnen maken van het telecom netwerk kiezen. Er zijn abonnementen met een toestel, sim only abonnementen, prepaid simkaarten en losse toestellen. Al deze keuzes spelen in op een behoefte van de consument. Aangezien iedereen een andere behoefte heeft is geen keuze de beste.

Abonnement met toestel

Van de keuzes is het abonnement met toestel het meest gekozen door consumenten in Nederland. Hierbij krijg je een telefoon met korting of zelfs gratis als je een abonnement afsluit. De maandprijs is hoger maar het is voor veel mensen de enige manier om de telefoon aan te schaffen. Dit type abonnement wordt afgesloten voor 12 of 24 maanden.

Sim only abonnement

Het sim only abonnement is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit type abonnement is geschikt voor personen die al een goed werkende telefoon hebben en geen nieuwe telefoon nodig zijn. Het sim only abonnement is aanzienlijk goedkoper dan een abonnement met toestel. Een sim only kan afgesloten worden voor een periode van 12 of 24 maanden maar een maandelijks opzegbaar contract is ook mogelijk. Als je meer dan tevreden bent met je mobiele telefoon waarom zou je dan een nieuw toestel kiezen? Dat is precies de reden waarom sim only abonnementen ontwikkeld zijn. Je ontvangt geen toestel maar wel een goedkoper maandtarief. Alle providers in Nederland bieden sim only abonnementen aan. Het is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel in het assortiment van een telecomprovider. Het voordeel van een abonnement met toestel en een sim only abonnement is dat je altijd bereikbaar bent en altijd kunt bellen. Een nadeel is dat je gedurende de looptijd van het contract niet kunt overstappen naar een nieuwe provider tenzij er een boete betaald wordt.

Los toestel kopen

Een los toestel geeft maximale vrijheid bij de keuze van een provider. Er kan een prepaid simkaart gebruikt worden maar het is ook mogelijk om een sim only abonnement te nemen om te kunnen bellen. Bij de aanschaf van een los toestel is er geen sprake van een simlock waardoor er een vrije keuze voor een provider is. Op deze website zijn losse toestellen te vinden. Alle toestellen van verschillende fabrikanten zoals Apple, Samsung, HTC, LG, Sony, BlackBerry, Motorola, Huawei en meer zijn verkrijgbaar als los toestel.